Teambuilding activiteiten die werken!

Teambuilding activiteiten die werken!

It’s all about Teamwork

Onlangs hebben wij een reorganisatie doorgevoerd die de nadruk legt op samenwerken in kleine autonome teams. Om dit voor elkaar te krijgen hebben wij Branko Perunicic gevraagd om zijn Teams in Tune workshop bij ons te geven. Binnen onze teams was er namelijk behoefte om meer te leren over teamwork en wat daarbij komt kijken. Onze voorkeur lag met name op een praktijkoefening die niet meer dan een dagdeel in beslag zou nemen. Daarnaast zochten we naar een workshop waarbij we niet alleen zouden leren binnen ons team beter samen te werken, maar ook onze collega’s van andere teams beter zouden leren kennen. De pijlers waar het in de workshop om draait zijn luisteren afstemmen en samenwerken. Uit de evaluatie bleek dat dit nog niet zo makkelijk is als het lijkt. Dit aspect wordt ook vaak op de werkvloer onderschat. Nu zijn we ons daar veel meer van bewust.

Een belangrijk leerpunt was het verschil tussen kopie en uitvoering. Veel deelnemers voelen zich ‘veilig’ als ze de handelswijze van anderen kopiëren, en zijn voornamelijk gefocust op het eindresultaat waardoor ze de manier waarop je naar dat eindresultaat komt, uit het oog verliezen. De workshop legt nu juist de nadruk op het proces, waarbij het erom gaat hoe je met z’n allen op zo’n creatief en effectief mogelijke manier je doel bereikt. Durven doen en plezier hebben, dat is waar het om draait. Dit geldt natuurlijk ook voor ons dagelijkse werk. Uiteindelijk gaat het allemaal om gedrag en de handelswijze die daaruit voortvloeit. We hebben met onze afdeling negen sessies gedaan in zeven weken. Het verrassende was dat hoewel de opdracht steeds dezelfde was, het toch negen verschillende sessies zijn geweest. De feedback die de deelnemers gaven, leverde veel nuttige inzichten op waardoor we onszelf kunnen verbeteren. En dat alles binnen een dagdeel, een wonderbaarlijk resultaat en echt Teamwork ten Top! Belangrijk om te vermelden is zeker dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft gehad en dat de sfeer ontspannen en open was. Juist daardoor was het rendement erg hoog, en konden we veel van onszelf leren.

Zonder de begeleiding van Branko met zijn Teams in Tune was dit niet gelukt. Zijn concept is ijzersterk. Zelfs na negen keer was het inspirerend om te zien waar de teams mee bezig waren en vooral hoe ‘makkelijk’ of ‘moeilijk’ ze het zichzelf maakten. Het tempo van leren en begrijpen ligt hoog, hoewel je dat niet vanaf de kant op het eerste gezicht zou zeggen. Binnen ABN AMRO wordt er veel aandacht besteed aan effectief gedrag en ‘coaching behavior’. Teams in Tune past hier perfect in thuis als gedragsoefening. Ik ben van mening dat Branko Perunicic met zijn Teams in Tune door deze transparante en vooral inspirerende sessies een methodiek op de markt heeft gezet waar veel ‘teams’ nog mee in ‘tune’ kunnen komen.

Gerco Goote, Head Equity Management Netherlands ABN AMRO

teamwork

‹ Terug naar alle referenties