Teambuilding activiteiten die werken!

Teambuilding activiteiten die werken!

Op speelse wijze leren samenwerken

Tijdens de teambuilding middag werd er gewerkt aan een muziekstuk wordt met een bijpassende songtekst. De workshop stond in het teken van op een speelse manier leren samenwerken in teamverband. De songtekst zou inhoudelijk gaan over de dagelijkse manier van samenwerking met de daarbij behorende behoeftes. De groep bestaat uit verschillende nationaliteiten. Over het algemeen zijn de medewerkers laag en specialistisch opgeleid. De kennis van de Nederlandse taal is bij sommigen beperkt.

Na een korte kennismaking wordt het team op verzoek van de leiding gesplitst op basis van de nummers 1 en 2, dit ter voorkoming dat de groepen ontstaan op basis van de dagelijkse bezetting. Beide begeleiders worden geconfronteerd met het lage abstractie niveau van de medewerkers. Geen van beiden neemt het over van de groep met summiere aanwijzingen laten zij de medewerkers zelf het uitzoeken. Frappant hierbij is dat binnen de groepen bijna direct te zien is wie leiders zijn en wie volgers, wie lef heeft en wie bescheiden is. Aanvankelijk heeft het iets weg van een kippenhok met het daarbij behorende gekakel.

Mede door de werkwijze van de begeleiders, eerst zelf laten uitzoeken alle ruimte geven aan de groepsdynamica en dan enkele aanwijzingen geven zie je dat medewerkers gaan luisteren en elkaar aanwijzingen gaan geven en uiteindelijk gaan samenwerken met als resultaat dat twee gescheiden groepen gezamenlijk een meer dan behoorlijk resultaat leveren. In een middag heeft het complete team een muziekstuk met bijbehorende tekst ten gehore gebracht.

Na enkele dagen heeft de teammanager met diverse medewerkers gesproken over de teambuildings middag en gebleken is dat de les die uit zo’n middag te trekken is, is blijven hangen. Met name het luisteren naar elkaar. Elkaar in elkaars waarde laten. Elkaar respecteren en complimenteren.

De moraal van het verhaal is dat je letterlijk op speelse wijze medewerkers kan leren samen te werken. Teams in Tune bedankt!

Pieternel van de Brand, Teammanager Wilgenplas en thuiszorg SBH

‹ Terug naar alle referenties