Teambuilding activiteiten die werken!

Teambuilding activiteiten die werken!

Teambuilding Communicatie en Samenwerking

Er is een nieuw beleidsplan aangenomen dat verder uitgewerkt gaat worden in jaarplannen. Gezien de grootte van de kerkenraad (35 personen) vraagt dat goede communicatie,afstemming en samenwerking. Daaraan wilden wij op een speciale manier aandacht besteden. Alleen de organisatoren waren op de hoogte van deze bijzondere teambuilding communicatie en samenwerking. Aan het begin van een zaterdagmiddag verzamelden 22 personen zich in ons wijkcentrum en werden geïnstrueerd door Branko. De groep werd voorafgaande aan de teambuilding op spontane wijze in tweeën gedeeld, waarvan het ene deel muziek ging maken en het andere deel een tekst ging schrijven op de melodie van de instrumentale groep. Gedurende dit proces werden beide groepen geconfronteerd met hun valkuilen op het gebied van heldere communicatie en effectief samenwerken. Enthousiast ging iedereen aan de slag vanuit de eigen talenten.

Er werd onderzocht hoe de muziekinstrumenten werkten, velen hadden goede ideeën hoe wij de muziek, die we een keer gehoord hadden, konden naspelen. Echter na een uur heen en weer debatteren was er nog geen enkel resultaat in zicht. Branko had het proces van de zijlijn gadegeslagen en laste een pauze in. Hij vroeg iedereen wat er gebeurd was en hoe het verder zou moeten. Hierdoor werd zichtbaar waar onze knelpunten in de communicatie en het samenwerken liggen. Dat iedereen enthousiast was en goede ideeën had. Echter, als er niet echt wordt geluisterd, iets wordt afgerond en er onvoldoende effectieve samenwerking plaats vindt, er geen goed resultaat komt. Heel herkenbaar vanuit de praktijk.

Vanaf dat moment liep het anders. We leerden maat voering, lieten ons leiden door onze dirigent en leerden van elkaar. Ook vond spontaan ondersteuning plaats van degenen die er in het begin moeite mee hadden. Beetje bij beetje ontstond de melodie en snel daarna konden we de hele melodie spelen. Dat gaf een geweldige kick.

De groep die de tekst ging schrijven op de melodie van de instrumentale groep gingen eerst discussiëren over het onderwerp en over de taakverdeling. Ook daar werden de valkuilen duidelijk en zijn die besproken. Door meer los te laten en de creativiteit de ruimte te geven ontstond er een prachtige tekst. Uiteindelijk hebben we het gezamenlijk ten gehore gebracht. Het klonk fantastisch. Na een korte groepsevaluatie werd er enthousiast nog een keer samen gespeeld en gezongen. Iedereen ging vol energie naar huis.

We hebben enorm veel opgestoken van deze unieke teambuilding communicatie en samenwerking en konden daar meteen ons voordeel mee doen. De maandagavond daarop stond een kerkenraadsvergadering gepland. Die vergadering liep volledig anders dan de vorige vergaderingen. Met de ervaringen van zaterdag in het achterhoofd werd er geluisterd naar elkaar. De communicatie was helder en effectief en de samenwerking verliep zo vlot dat we eerder klaar waren dan gepland. Het resultaat liet zich meteen zien!

Eduard Metselaar, voorzitter Kerkenraad Adventskerk gemeente Zwolle

teambuilding communicatie en samenwerking

‹ Terug naar alle referenties